MESIN PENETASAN @ INCUBATOR

menerima tempahan incubator

PENETASAN TELUR PUYUH

telur-telur puyuh mula menetas pada hari ke-17


salam.. kat sini aku nak konsi sikit pengalaman menetas kan telur puyuh ni..
proses pengeraman mengambil masa 18 hari dengan suhu yang ideal 37.5 to 38.1 degree
dgn dgn humidity 50% to 65 % semasa proses pengeraman..
di mana humidity akan meningkat dgn sendirinya kepada 70% semasa anak puyuh mula menebuk dan menetas.







 
Sebelum tu .. pasti kan pada hari ke 5 kita candling dulu telur puyuh tu .. tapi kalau ada 100 biji .. cukup memadai kita candling 10 biji... pastikan ada benih.. (sekiranya telur puyuh ini di ambil dari satu source sahaja) bila dalam sepuluh biji tu ada benih ..maknanya yang lain2 tu insyallah ada lah benihnya.. seperti gambar di atas tu ha.. aku candling sebiji dua ajer.. tapi yang menetas hampir 98%..

macam ni lah rupa telur puyuh yg sedang terbentuk benih didalamnya.. (pengeraman 3 to 5 hari)
tapi kalau nak candling telur puyuh ni ..kena sabar.. tak leh berkasar lansung ..kulit telur puyuh amat nipis.. senang retak..
selamat mencuba..
kepada pengguna incubator saya yg ingin menetaskan telur puyuh harap2 post ini dapat memberi sumber inspirasi kepada anda semua..

mutiara kata

mutiara kata

telur ayam sabung

REAL TIME TELUR ITIK MENETAS

telur ayam serama menetas

There was an error in this gadget